Putarina od Novog Sada do Beograda krajem meseca poskupljuje na 235 dinara

U najnovijem broju “Službenog glasnika” objavljen je Zakon o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je Skupština Srbije usvojila 8. jula, a kojim se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Novi zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, što u ovom slučaju znači od 16. jula, a u “Putevima Srbije” očekuju da novi cenovnik počne da se primenjuje krajem ovog meseca.

Kako prenosi “Blic”, izmene zakona omogućavaju “Putevima Srbije” da predlože novi cenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje. Tek nakon odluke vlade i osmog dana od njene objave u Službenom glasniku počeće da se primenjuju više cene, koje će za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura, objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Vlada navodi da je cenu putarina povećala kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično postigne usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja i razvoja putne mreže.

Putarina od Beograda do Novog Sada sada će koštati 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umesto trenutnih 800, piše “Blic”.