Vojvođanski bluz bend 9. avgusta na Brod teatru u Novom Sadu

U okviru manifestacije 50 godina Woodstock-a, na Brod teatru u Novom Sadu će u petak, 9. avgusta biti održan koncert Vovođanskog bluz benda.

Brod teatar je usidren na obali Dunava, u blizini mosta Duga, i upravo odatle će talasi Dunava dva sata raznositi čuvenu muziku ovog poznatog novosadskog benda. Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Biće to prilika da se opet čuju sjajni stihovi pesama kao što su „Šećeru moj“, „Na oblaku plovim draga“, „Vreme je za Novi Sad“ i brojnih drugih koji su se još davne 1986. godine ovekovečile na samo jednoj strani LP ploče pod nazivom „Šećeru moj“, a sa druge su bile pesme tada poznatog kantautora iz Kikinde Radovana Radice Petrovića, sa sve naslovnom „Melina“, a zatim i „Malo svetlo“, „Kofein“, „Cipija“ i druge. Bila je to legendarna ploča u izdanju „Jugoton“-a i Muzičke omladine Vojvodine.

Vojvođanski bluz bend, u raznim inkarnacijama, postoji od davne 1968. godine. Verovatno, najpoznatiji i najproduktivnji period od njegovog nastanka vezuje se za ime pevača i tekstopisca, Dragana Jurišića Gage, nakon čije prerane smrti (2008) je bend praktično prestao da postoji i iza sebe ostavio ogromnu prazninu na vojvođanskoj bluz i rok sceni.

Krajem 2017. godine grupa entuzijasta i poštovalaca njihovog rada, okupljena oko gitariste, Atile Šotija, odlučila je da ponovo oživi ovu zanimljivu priču, najpre sa idejom obeležavanja pedesetogodišnjice od nastanka benda, a zatim i da ustali rad benda i prikaže njegovu muziku u savremenim bluz, džez i rok aranžmanima.

Usledio je mukotrpan put na pronalaženju adekvatnih muzičara za ovaj poduhvat. Kroz bend je od tada prošlo na desetine muzičara iz Vojvodine, uključujući i jedan broj onih koji su ranije učestvovali u njegovom radu. Bend se tek nedavno ustalio u sledećem sastavu, koji će publika i imati priliku da čuje i vidi na „Brod teatru“ u petak. Dakle, gitaru svira Atila Šoti, vokal je Rade Gutalj, na bubnjevima Tomo Šimunović, Davor Jojić svira bas gitaru, klavijature Dejan Starčević, a saksofon Vojislav Savkov.

Vojvođanski bluz bend je do sada imao više nastupa u Novom Sadu i po Vojvodini, a uskoro se očekuje i objavljivanje novog albuma, kojim povodom je sa malim zakašnjenjem planirano i obeležavanje pedesetogodišnjice od nastanka benda.

Koncert na Brod teatru biće prilika da se čuju njihove nove pesme, ali i stari hitovi. Nema sumnje, prilika je ovo da se kaže da je ponovo „vreme za Novi Sad“ jer baš „tu gde Dunav teče / tu će uvek biti sreće / za takve ljude k’o što smo mi“. I ako „muzika dok svira / i dok svemu daje čar / vreme je za Novi Sad“.

Sada je vreme za Vojvođanski bluz bend i njihovih pola veka.