KRAJEM AVGUSTA OŽIVEĆE AMBIJENT DVADESETIH U PODGRAĐU TVRĐAVE

Cinema city, Terminal Music & Arts, Mechanix, Suburbium, UGRIP i Festival uličnih svirača činiće ovogodišnji Gradić fest, koji će biti održan od 29. do 31. avgusta – rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, izvršna direktorka festivala Natali Beljanski Popović i predstavnik The Belgrade Dixieland Orchestra Vladimir Racković.

Gradić fest je potpuno u kontekstu revitalizacije Podgrađa, odakle je grad nekada i krenuo da se razvija. Mi se trudimo da mu obnovom fasada, ulica i trgova vratimo stari sjaj, a ovakvi programi daju nove sadržaje, novi impuls, što je neophodno da Podgrađe zaista zaživi. Saobraćaj će biti zatvoren kroz Podgrađe, od 29. do 31. avgusta uveče, te molim za malo strpljenja, ali istraživanje koje smo sproveli pokazuje da većina Novosađana podržava pretvaranje Podgrađa u pešaku zonu. Čekamo da se završi kompletna obilaznica oko novog Žeželjevog mosta, pa da konačno primenimo taj koncept, koji ćemo uvoditi postepeno, i za koji nam je potrebno još mnogo ulaganja. Drago mi je što kreativni centar ”Prostor” u Petrovaradinu živi tokom cele godine, a ne samo kada je festival. Cilj nam je kulturna policentričnost i zato otvaramo kulturne stanice kao što su Eđšeg i Svilara, a radimo na otvaranju stanica na Slanoj bari i na Novom naselju. Kapitalna investicija na tom polju je svakako tzv. ”Kineska četvrt” – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević. Natali Beljanski Popović najavila je da će drugog dana Festivala, u saradnji sa organizacijom Suburbium biti upriličena međunarodna konferencija, podržana od Centralnoevropske inicijative, posvećena tvrđavama koje su nekada bile deo Austroguarskog carstva, a danas su deo urbanog miljea.

Našoj organizaciji je na konkursu Kreativne Evrope dodeljen i veliki projekat koji ćemo realizovati sa organizacijama iz Temišvara i Rijeke, a koji se bavi narativima gradova koji će u narednim godinama biti Evropske prestonice kulture, što će biti dobro pojačanje svim aktivnostima Novog Sada u susret 2021. godini – kazala je Beljanski Popović. Kako je najavljeno, program Gradić festa odvijaće se na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Otvaranje Festivala uličnih svirača krenuće tradicionalnom festivalskom povorkom koja će iz centra grada, preko Petrovaradinske Duge uvesti publiku u Gradić. Tema ovogodišnjeg otvaranja biće dvadesete godine prošlog veka, pa će se u četvrtak 29. avgusta, od 19 do 24 časova, Gradić na jednu noć vratiti u to doba kroz muziku, ples i filmove. Biće to povratak u vreme kabarea, flaper devojaka, svinga i diksilenda. Glavne muzičke zvezde večeri biće The Belgrade Dixieland Orchestra, jedini muzički sastav na Balkanu koji se isključivo bavi diksilend žanrom.

Ova vrsta muzike donosi čistu i iskrenu zabavu za sve uzraste. Nastojimo da se džez ne ugasi, i to činimo vrhunskom svirkom, a ovakve manifestacije tome doprinose jer obrazuju publiku – istakao je Vladimir Racković Simultano sa glavnim programom, na različitim lokacijama u Gradiću, nastupiće i drugi muzički sastavi kao što su italijanski bend Tinto Brass Band, izraelski muzičar Adam Ben Ezra i belgijski sastav BRUiTAL, a program će dopuniti i nemi filmovi. Sve informacije o Festivalu dostupne su na sajtu www.ulicnisviraci.com.

Novi Sad, 15. avgust 2019. godine