Vučević: Najveća želja da Novi Sad ne bude palanačka sredina

Novi Sad želi da postane „zelena prestonica Evrope“, kao Ljubljana, rekao je  gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na panelu gradonačelnika, u okviru Regionalnog foruma mladih lidera u Novom Sadu.

„Tri najvažnije stvari, po mom mišljenju su, komunalna infrastruktura, jer direktno utiče na kvalitet života ljudi, potom kultura, jer je Novi Sad satkan i nastao na temeljima kulture i, treće, da zadržimo mlade u našoj zemlji. Da bismo ih zadržali moramo da uzmemo stvar u svoje ruke, a ne da pričamo da je negde drugde bolje“, rekao je Vučević na panelu na kojem je govorio zajedno sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Vučević je kazao da želi da njegov „grad ne bude palanačka sredina“.

„Moja najveća želja je da Novi Sad ne bude palanačka sredina i nema palanački mentalitet. Da bismo postali zelena prestonica, potrebno je smeće bacamo tamo gde bi trebalo i automobil parkiramo tamo gde bi trebalo“, rekao je Vučević.

On kaže da će Novi Sad preneti Ljubljani svoja iskustva kao evropska prestonica mladih, a da Novi Sad može mnogo da nauči iz iskustva Ljubljane, kao zelene prestonice.

„Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu zelena prestonica Evrope“, naveo je Vučević.

Naglasio je da je ovaj Forum velika stvar, jer će mladi moći da diskutuju, da kritikuju i da pitaju lidere regiona o svemu što ih zanima, a cilj je da mlade zadržimo na ovim prostorima.

Gradonačelnik Vučević će se tokom foruma, kako je saopšteno. sresti i sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, kao i sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

novosadski.info