Na Univerzitetu u Novom Sadu uručena priznanja „Dr Zoran Đinđić“ mladim naučnicima i istraživačima

Prestižno priznanje „Dr Zoran Đinđić“, koje se u Vojvodini dodeljuje šesnaestu godinu zaredom, uručeno je danas u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj nagrada je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a organizator je Univerzitet u Novom Sadu.

Odbor Fonda „Dr Zoran Đinđić“ jednoglasno je usvojio predlog da se od ove godine Nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača, koju je do sada dobijao jedan naučnik, podeli na tri nagrade.

Pozdravljajući prisutne, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević rekao je da, dok drugi narodi razmišljaju o smislu i besmislu osvete, mržnje, ljubavi i pravde nastale u književnim i filozofskim delima umnih ljudi, naše razmišljanje je bazirano na vlastitoj žrtvi koja opominje.

„Prošle godine sam rekao da dr Zorana Đinđića nismo sačuvali u „glasnosti“ o krivici onih drugih i sveopštoj „gluvoći“ o vlastitom doprinosu „stradalništvu“ u izgradnji novih institucija demokratskog društva – pluralizma mišljenja, svojine, društvene moći“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da dr Zorana Đinđića možemo izgubiti ponovo, ako ne čujemo dolazeće generacije i njihovu potrebu da menjaju društvo – njegove materijalne, ali i moralne vrednosti.

„Da li ne vidimo da se pod maskom ostrašćene satire u karikaturi, fotografije iz ugla nišandžije, krije ista namera – „kroćenje ideje progresa i društva dijaloga, kontinuiteta i institucija“, naglasio je Milošević i zapitao se da li je u demokratskom društvu „vox populi, vox dei – glas naroda, glas bogova“.

Osvrćući se na ovogodišnje dobitnike Nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača, pokrajinski sekretar je kazao da se danas promoviše stvaralaštvo mladih koji su vrednim radom, posvećenošću i natprosečnošću pokazali kvalitet akademske zajednice, kao i viziju društva koju je zacrtao Zoran Đinđić.

„Sve moramo učiniti da naša budućnost bude zasnovana na realnoj osnovi, viziji u kojoj prosečnost neće imati takvu „glasnost“, kao što možda danas ima. Ova godina je obeležena, pre svega, istraživačima ženama. Prva među njima je koleginica Papović, ali to ne umanjuje značaj kolega Pavlića i Pavlovića“, zaključio je Milošević.

Ovogodišnji dobitnik Prve nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača jeste dr Snežana Papović, istraživač saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Drugu nagradu dobio je dr Branimir Pavlić, docent na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Treća nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača pripala je dr Nebojši Pavloviću, asistentu na Medicinskom fakultetu.

Dobitnik Nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u 2019. godini je Aleksandar Ostojić, za master rad „Clavis universalis kao oslobađanje značenja. Bruno i Lajbnic o beskonačnim mogućnostima saznanja“, koji je odbranjen na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Dobitnik Nagrade „Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu“ u školskoj 2018/2019. godini jeste Želimir Trišić, koji je sa ukupnom prosečnom ocenom 10,00 završio osnovne akademske studije mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka.

Pored ovih nagrada, na svečanosti je prvi put uručena Nagrada „Student generacije“, čiji su dobitnici najbolji diplomci Univerziteta u oblastima prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka, kao i umetnosti. Dobitnici su sledeći: Filip Blašković sa Prirodno-matematičkog fakulteta, u oblasti prirodno-matematičkih nauka; Milica Banović sa Fakulteta tehničkih nauka, u oblasti tehničko-tehnoloških nauka; Lana Ferenček sa Pravnog fakulteta, u oblasti društvenih nauka; Strahinja Kalinić sa Filozofskog fakulteta, u oblasti humanističkih nauka; Ivana Damjanov Ilić sa Akademije umetnosti, u oblasti umetnosti i Danilo Kuzman sa Medicinskog fakulteta, u oblasti medicinskih nauka.

Novosadski. info / vojvodina.gov.rs