Laboratorija ideja u Novom Sadu svakodnevno proizvodi besplatne 3D zaštitne vizire za zdravstvene radnike

IDEAlab, laboratorija ideja u okviru Univerziteta u Novom Sadu, proizvodi vizire koji se na dnevnom nivou isporučuju zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

Viziri koji se prave pomoću 3D štampača u celosti prekrivaju lice i na taj način štite osobu od kapljičnog prenošenja virusa kovid-19.

Dnevno se štampa stotinak vizira, a kako ih je moguće dezinfikovati, njihova upotreba je višekratna.

“Izrada vizira radi se FDM štampom i trenutno u ovoj grupi u kojoj radimo mi smo u stanju da dnevno proizvedemo i isporučimo nekih stotinak vizira za potrebe zdravstvenih radnika na teritoriji Vojvodine”, kaže Vladimir Todorović, rukovodilac laboratorije iDEAlab, koja je sa proizvodnjom vizira počela na samom startu krize izazvane virusom korona u Srbiji.

Broj pojedinaca i kompanija koji se volonterski uključuju u 3D štampanje vizira za potrebe lekara i medicinskog osoblja u celoj Srbiji svakodnevno raste, a nedavno je oformljena grupa na Fejsbuku pod nazivom “Vizionari Srbije” koja broji gotovo 4.000 ljudi, a iDEAlab je ujedno i deo “Vizionara”. Sve što se proizvede napravljeno je u konsultaciji sa stručnjacima iz biomedicinskih disciplina, kao i sa tehnolozima i hemičarima.

“U akciju se do sada uključilo više od 60 kompanija, timova i pojedinaca. Osim štampanja vizira, startapovi koji se razvijaju u inkubatorima i naučno-tehnološkim parkovima pokušavaju da sprovedu u delo i još neke inovativne ideje, kako bi olakšali odbranu od epidemije”, navodi Todorović.

Inače, iDEAlab je kao laboratorija kreirana kroz projekat Evropske komisije koja je, između ostalog, finansirala i nabavku 3D štampača. Trenutno se sva ta oprema stavila u funkciju odbrane od koronavirusa.

Novosadski Info / 021.rs / Foto: 021.rs