Pripreme za setvu u Vojvodini u uslovima ograničenog kretanja: Ratarima kraći dan

Poljoprivrednicima nedostaju dva-tri sata rada u polju, do mraka.

U jeku pandemije virusa korona, poljoprivrednici u Vojvodini i ostalim agrarnim krajevima naše zemlje, užurbano i u dosad nezabeleženim uslovima, privode kraju pripreme za setvu kukuruza, soje i ostalih prolećnih kultura, žureći da sa svojih njiva kući stignu pre 17 sati ili drugog termina početka zabrane kretanja zbog epidemije.

Za određene poslove, u slučajevima neophodne primene agrotehničkih mera, Ministarstvo poljoprivrede je dalo uputstvo o tome kako da proizvođači dođu do dozvole za kretanje i tokom policijskog časa, ali ta procedura je mnogima komplikovana, pa čak i onim mlađima, vičnim u korišćenju interneta.

Mislim da su pomalo nejasna data uputstva, jer video sam na sajtu Ministarstva da se odnose na voćare, pčelare i još neke druge kolege, a ne pominju ratare. Uz to i rok od 48 sati za odgovor na podneti zahtev je predug jer ovi naši radovi ne mogu da čekaju – kaže Mladen Mihajlov, poljoprivrednik iz Kaća.

UPUTSTVO

Zahtev za odobrenje kretanja tokom perioda zabrane poljoprivrednici treba da podnesu Upravi za zaštitu bilja, putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet-adresi http://agromere.registar-uzb.rs/. Brojevi telefona za dodatne informacije su 011/260-79-60 i 011/260-79-61.

On napominje da mnogobrojni poljoprivrednici nemaju pristup internetu niti, u ovim uslovima, vremena i mogućnosti da im neko “isposluje” tu dozvolu, tako da moraju da se snalaze, da ranije počnu i završe planirane poslove.

I Siniša Murgaški iz Čeneja ima slične primedbe, uz napomenu da je za aktuelne radove u polju veoma bitan drugi deo dana.

Prskanje useva je poseban problem, pošto to ne može da se radi ujutro i pre podne kad je rosa, tako da bi nam vreme od 17 sati pa dok “ima dana”, dok se vidi, mnogo značilo – dodaje Murgaški.

ZAŠTITA

UZ redovnu hemijsku zaštitu pšenice od biljnih bolesti, ratari primenjuju i neophodne mere lične zaštite od virusa.

Moramo da radimo i da se snalazimo u ovim uslovima, ali pre svega moramo da ozbiljno shvatimo ovu pošast, koja je snašla ceo svet, i da se pripazimo – poručuje Mihajlov.

Novosadski Info / Novosti / Foto: Privatna arhiva