Gradska uprava za privredu objavila konkurse za zapošljavanje

Grad Novi Sad objavio je tri konkursa u okviru Akcionog plana zapošljavanja – za organizovanje javnih radova od interesa za Novi Sad, za stručno osposobljavanje pripravnika i za realizaciju programa stručne prakse na teritoriji grada u ovoj godini. Iz gradskog buyeta za to je izdvojeno nešto više od 117 miliona dinara.

Prijave za organizovanje i sprovođenje javnih radova, kao i za stručno osposobljavanje pripravnika, mogu se preuzeti na sajtu Grada www.n­ovi­sad.rs, sajtu Gradske uprave za privredu njnjnj.privredans.com ili u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka 110a (prizemlje, kancelarija broj 10).

Prijave s kompletnom dokumentacijom podnose se u dva primerka, poštom ili lično Gradskoj upravi za privredu, takođe u kancelariji broj 10, a to je potrebno učiniti do 29. maja. Sve informacije mogu se dobiti na brojeve: 452 414, 6614-085 i 6624-282.

Zahtev za učešće u programu stručne prakse, koji obuhvata propisani obrazac i traženu dokumentaciju, podnosi se Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) – filijala Novi Sad, u Ulici Alberta Tome 2, poštom ili na imejl-adresu pisarnica.novisad­nsz.gov.rs. Obrazac se može preuzeti sa zvanične internet stranice Grada njnjnj.novisad.rs, sajta Gradske uprave za privredu njnjnj.privredans.com ili dobiti u prostorijama novosadskoj filijali NSZ-a. Javni poziv je otvoren do 29. maja, a sve informacije o programu mogu se dobiti na brojeve: 488-55-55, 488-55-57, 488-55-93 i 488-55-44.

Javni radovi traju najduže pet meseci, u skladu s raspoloživim novcem, a kao mera aktivne politike zapošljavanja, organizuju se radi podsticanja zapošljavanja prvenstveno teže zapošljivih i nezaposlenih socijalno ugroženih građana, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti ljudi bez posla, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa.

Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje 80 nezaposlenih s visokom stručnom spremom za samostalan rad u struci za period do 12 meseci i sticanje uslova za polaganje pripravničkog, odnosno drugog ispita. Novac za realizaciju tog programa koristi se za naknadu troškova zarade pripravnika u mesečnom iznosu od 52.000 dinara.

Prijave s kompletnom dokumentacijom podnose se do 29. maja, u dva primerka, poštom ili lično Gradskoj upravi za privredu, u kancelariji broj 10

Program stručne prakse namenjen je nezaposlenima koji se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koja su stekli određenu vrstu i stepen stručne spreme. Stručna praksa biće plaćena za 120 nezaposlenih, od čega za 100 sa završenim visokim obrazovanjem i 20 s višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem, u trajanju od šest do 12 meseci. Nakon toga oni stiču uslov za polaganje stručnog ispita u skladu sa zakonom ili opštim aktom poslodavca, bez zasnivanja radnog odnosa.

Novosadski Info / Dnevnik / B. Pavković / Foto: Dnevnik