Pokrajinska vlada: Virus u domu za stare izolovan slučaj

Privatni dom za stare „Mass Green House” u Petrovaradinu, Foto: Dnevnik

U privatnom domu za stare „Mass Green House” u Petrovaradinu u poslednja 24 sata testirano je ukupno 49 ljudi i od 26 korisnika kovid pozitivno je njih 22, a među zaposlenima je šestoro pozitivnih. U Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine smešteno tokom noći je petoro novoobolelih sa simptomima, ali je prethodnog dana u ovu ustanovu smešten prvi oboleli korisnik i on je na respiratoru – kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da su ostali pozitivni iz doma pod nadzorom i u dobrom stanju.

Privatni dom za stare „Mass Green House” u Petrovaradinu, Foto: Dnevnik

Prema Mirovićevim rečima, Vojvodina je do sada u borbi protiv virusa kovid-19 imala dobre rezultate i pojavu obolelih u domu u Petrovaradinu smatra izolovanim slučajem.

Brzo se reagovalo i u roku od 10 do 12 sati od prvog slučaja smo testirali gotovo sve zaposlene i korisnike, a mesto je izolovano i u karantinu je. Važno je da ovo neće imati uticaja na proširenje. Ovaj dom je dobro vođen i do sada nije bilo nikakvih primedbi na njihov rad – napomenuo je Mirović i istakao da u Vojvodini ima više od 90 ustanova socijalne zaštite i da je bilo svega četvoro ili petoro zaraženih. Istakao je da na Klinici za infektivne bolesti ima mesta i da se ne razmišlja o reorganizaciji rada, a napomenuo je i da su i privatni domovi, kao i oni u nadležnosti Pokrajine, bili zatvoreni i svuda je bila Vojska Srbije.Pre dva meseca angažovano je još deset socijalnih inspektora, a imali smo ih petoro, i oni su svakodnevno obilazili ustanove socijalne zaštite i domove i podnosili izveštaje – napomenuo je Mirović.

Naveo je i da se ispituju svi kontakti obolelih, te da postoji mogućnost da je kovid-19 u dom uneo neko od zaposlenih, ali je naveo da se to ispituje.

Mirović je odgovarao i na novinarska pitanja u vezi sa situacijom u Naftnoj industriji Srbije u Novom Sadu, gde se, prema nezvaničnim navodima, takođe, pojavio virus, a brzim testiranjem otkriveno 60 zaraženih. On je upitan i da li će zgrada NIS-a biti zatborena, kao što kažu nezvanične informacije.

Nisam razgovarao s upravom NIS-a i ne planiramo da bilo šta zatvaramo, ali ćemo testirati gde god bude bilo potrebe – rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Od srede, 3. juna u 15 časova, do četvrtka, 4. juna u isto vreme potvrđeno je 48 novih slučajeva ove bolesti, a jedna osoba je preminula. Do sada je ukupno obolela 11.571 osoba, broj umrlih je 246, a procenat smrtnosti je i dalje 2,13 odsto, objavljeno je na sajtu covid-19.rs. U 24 časa testirano je 4.024, odnosno ukupno 261.266. Hospitalizovano je 470 obolelih, od čega je 15 na respiratorima, a izlečeno je njih 6.910.

Podsetimo, muškarac star 69 godina iz privatnog Doma za stare „Mass Green House” u Petrovaradinu primljen je u sredu u „crvenu zonu” Istituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici zbog simptoma koji su ukazivali na oboljenje izazvano koronavirusom. Prvo brzim testom, a potom PCR testom, potvrđeno je da je pacijent pozitivan na virus kovid-19. Kako je za „Dnevnik” izjavio direktor Instituta u Sremskoj Kamenici prof. dr Ilija Andrijević, oboleli je prebačen na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je hospitalizovan.

U Kliničkom centru Vojvodine se od juče nalazi ukupno 34 obolelih od virusa korona, od čega je šest iz doma za stare, a dvoje iz Subotice, a može se desiti da se broj obolelih Subotičana poveća. Naime, kako saznajemo, u nedelju, 31. maja, PCR test kojem je podvrgnut jedan policajac u Subotici, pokazao je da je pozitivan na korona virus. Njegova supruga, nemedicinska radnica Opšte bolnice u Subotici, takođe je pozitivna, što je potvrđeno u utorak, 2. juna. Trenutno se testiraju zaposleni u bolnici pa je prijem bolesnika usporen, a testiranju su podvrgnuti i svi njihovi kontakti, kao i komšije iz zgrade u kojoj žive.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik