Zaseda Skupština grada: Na dnevnom redu zgrada Radničkog i koncesija za garaže

Odluka o prodaji zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta, nacrti ugovora o koncesiji za četiri javne garaže u centru grada, nalog za izradu plana generalne regulacije novog mosta do Sremske Kamenice, neke su od najznačajnijih tačaka dnevnog reda sednice Skupštine grada zakazane za sutra (8. jun) u 10 časova.

Gradski paralment će ovu sednicu održati u Skupštini AP Vojvodine.

Osim navedenih, među šezdesetak tačaka naći će se i izmene programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, izveštaji lokalnog ombudsmana i Pravobranilaštva za prošlu godinu, te izveštaj o trošenju novca iz fonda za zaštitu životne sredine, dok bi Skupština trebalo da glasa i o novom/starom direktoru Kulturnog centra Novog Sada Bojanu Panaotoviću. Takođe, dosadašnjeg v. d. direktora Apoteke „Novi Sad”, trebalo bi da zameni novi v. d. direktora Gojko Vujnović. U dopunama dnevnog reda naći će se i izveštaj gradskog Kriznog štaba o radu tokom vanrednog stanja izazvanog virusom KOVID-19, ali i izveštaj o radu tog tela u prošloj godini, kao i plan za ovu.

Osim tih odluka, novosadski odbornice i odbornici trebalo bi da potvrde i neka od rešenja koje tokom vanrednog stanja donelo Gradsko veće, kao što je popust od 80 odsto na cene zakupa gradskog poslovnog prostora tokom aprila i maja, formiranje konkursne komisije za finansiranje projekata za novosadsku omladinu, kao i rešenja o načinu upisa dece u vrtiće „Radosnog detinjstva”. Među tim rešenjima su i izmena odluke o zaduživanju GSP-a za nabavku 30 autobusa na CNG, pošto je za sedam miliona evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, ispostavilo se, moguće nabaviti 24 solo i pet zglobnih autobusa. Autobuse proizvodi „BMC otomotiv” iz Turske, čija je ponuda jedino prihvaćena među tri ponuđača. Nov je predlog odluke kojom se na 300 miliona dinara subvencija za gorivo, JGSP-u iz tekuće gradske rezrve namenjuje još 200 miliona.

O zemljištu na Jugovićevu

Novosadski parlament izjasniće se i predlogu da Republička vlada bez naknade prenese u gradsku svojinu oko 1,5 hektar zemljišta na Jugovićevu, gde bi trebalo da se gradi osnovna škola. Kroz dopune zatražen je od Republike i niz parcela na kojima će se graditi saobraćajnice i međublokovske površine. Ujedno, glasaće se i o tome da Novi Sad Pokrajini ustupi pravo korišćenja zgrade zdravstva u Majevičkoj ulici, za potrebe Instituta za plućne bolesti Vojvodine, koji tu zgradu koristi već duži niz godina.

Osim prethodno pomenutih izmena programa poslovanja gradskih preduzeća, na sednici će se naći i inforamcija o prošlogošinjem ispunjenju planova rada javnih preduzeća i stepenu usklađenosti planiranog i ostvarenog. Skupština će se izjasniti i o analizi poslovanja tih preduzeća u 2019. godini, s preduzetim merama za otklanjanje poremećaja u poslovanju.

Tridesetak ulica u Novom Sadu, Čeneju, Kaću i Rumenki dobiće nazive, dok bi deset miliona dinara, namenjenih za pomoć pri ozakonjenju kuće ili stana, trebalo da bude prebačeno iz prošle godine u ovu, pošto je u toku javna nabavka za projektni biro koji bi izrađivao nepohodnu tehničku dokumentaciju.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik