„Umetnici. Sad!” za naš grad

Novi projekat „Umetnici. Sad!“ Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, pružiće nove vidove podrške lokalnim umetnicima i organizacijama koje čine kulturnu scenu našeg grada, saopšteno je na konferenciji u budućoj Kulturnoj stanici OPENS u Kineskoj četvrti.

Aktuelni konkurs, namenjen umetnicima i organizacijama za realizaciju svojih sadržaja u prostorima kulturnih stanica od avgusta do oktobra, otvoren je od 24. juna i trajaće mesec dana, te učesnici imaju mogućnost da se do 24. jula prijave putem aplikacionog formulara koji se nalazi na sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

– Novosadsku kulturnu scenu jačamo i kroz otvaranje novih kulturnih stanica, što je deo projekta Evropske prestonice kulture i podrazumeva ulaganje više od 30 miliona dinara za programski deo – istakao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković. – Sve što radimo, radimo strateški i s dugoročnom vizijom, a za tri godine smo kroz evropske fondove na direktan i indirektan način prihodovali 2,5 miliona evra.

NEO festival od 29. juna do 18. jula

Na konferenciji je predstavljen i program predstojećeg Festivala klasične muzike NEO. Festival će biti otvoren u ponedeljak, 29. juna, od 20 časova u Kulturnoj stanici „Svilara”, a programi će biti realizovani u svim trenutno aktivnim kulturnim stanicama. U okviru festivala predstaviće se lokalni umetnici, a osnovni motiv biće obeležavanje 250 godina od rođenja Betovena, što će u programskom smislu biti lajtmotiv svih koncerata. Betovenove kompozicije biće izvedene na nekim autentičnim instrumentima, što predstavlja posebno zanimljiv detalj, a program festivala biće uskoro objavljen na svim kanalima.

Koordinatorka mreže kulturnih stanica u Novom Sadu Violeta Đerković kaže da se za projekat „Umetnici. Sad!“ može reći da je u pravom smislu reči sinergijski. Ona dodaje da kad je reč o mreži kulturnih stanica, nije reč o kvantitetu, već o novom načinu povezivanja i kvalitetu, jednom novom modelu rada u kulturi, zasnovanom na saradnji. Stoga poziva sve umetnike da se jave i podele zadovoljstvo i radost kreiranja nečeg novog što ostaje svim Novosađanima, a za šta verujem da će biti inspiracija i drugim gradovima u Srbiji.

Partner i podrška projektu osnaživanja novosadske kulturne scene je kompanija „Merkator S”, koja je bila i deo uspešno realizovane akcije podele poklona zahvalnosti najstarijim umetnicima i radnicima u kulturi u maju.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik