Univerzitet u Novom Sadu nije na Šangajskoj listi

Univerzitet u Novom Sadu (UNS) više nije među 1.000 najbolje rangiranih unverzitet u svetu, prema nadavno objavljenim, najnovijim rezultatima Šangajske liste.Prethodne dve godine, UNS je na ovoj listi zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta.

UNS se prvi put našao 2017. godine u posebnom izdanju Šangajske liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta.

Univerzitet u Beogradu (UB) zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na listi gde se nalazio i prošle godine. UB je bio najbolje rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300 mesta.

Kada je reč o regionu, Univerzitet u Zagrebu nalazi se takođe između 401 i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani pozicioniran između 501. i 600. mesta.

Među prvih 10 rangiranih univerziteta, osam je američkih i dva britanska. Na prvom mestu je Harvard koji tu poziciju drži 18 godina, slede Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Kolumbija, Kal-tek, Oksford i Univerzitet Čikago.

Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine; a kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima „Science“ i „Nature“.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik