Realizacija projekta JKP „Gradsko zelenilo”: Za više vegetacije na Bulevaru oslobođenja

Bulevar oslobođenja je jedna od najprometnijih i najznačajnijih saobraćajnica, i jedan od tri putna pravca koji povezuju bačku i sremsku obalu Dunava na prostoru Novog Sada.

Stoga JKP „Gradsko zelenilo” realizuje projekat „Očuvanje i unapređenje zelenila Bulevara oslobođenja”, kojim će se unaprediti postojeće zelene površine sadnjom vegetacije niže spratnosti. Cilj je sprečiti intezivno širenje izduvnih gasova, buke i prašine s kolovoza na okolne pešačke prostore.

Kako kažu iz tog preduzeća, radiće se i orezivanje i uklanjanje suvih i oštećenih grana platana na toj relaciji, s obzirom na to da je u pitanju drveće staro više decenija, a s ciljem produženja životnog veka postojećeg drvoreda. Zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju da bi se formirao intezivan tampon zelenila, radi smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intezivan saobraćaj. U te svrhe će se saditi veći broj nižeg drveća, žive ograde i perena. Biće postavljena i metalna konstrukcija.

Da bi se zelenilo unapredilo i oplemenilo u funkciji zaštite životne sredine, predviđena je i sadnja različitih vrsta lišćarskog drveća i dekorativnog šiblja. Sadiće se 283 stabla koprivića, ukrasne trešnje, jasena okruglaste forme, vrbe, zlatne kiše i žalosnog duda. Što se tiče šiblja, grad će krasiti 5.231 sadnica. Za potrebe podizanja 128 metara žive ograde u razdelnom ostrvu, odabran je tamariks. Uradiće se i rekonstrukcija uništenog travnjaka na ukupno 3.831 kvadratnom metru.

Projektom će biti postavljene 23 parkovske klupe u cilju unapređenja javnih prostora za miran odmor. Postavljaće se i zaštitni stubići da bi se sprečilo dalje uništavanje rekonstruisanog travnjaka.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik