Koncert i animirani film danas i u nedelju na Zimzarijama

Festival Novosadske dečje Zimzarije u jubilarnom 10. izdanju počeo u onlajn formatu na YouTube kanalu Dečjeg kulturnog centra Novi Sad (DKCNS), a organizatori izdvajaju iz programa sutrašnji mini koncert 12-godišnje violinistkinje Lane Zorjan, kao i u nedelju premijeru animiranog filma “Novi Sad dečija prestonica kuture 3”.

Osim muzičkog nastupa, danas je na programu i intervju sa malenom umetnicom violine Zorjan, koja će izvesti odlomak iz Koncertne Poloneze u D duru Henrika Vijenavskog.

Nedelja od 19 časova je rezervisana za premijeru trećeg dela animiranog filma “Novi Sad dečija prestonica kulture” u režiji mladog Jakova Popova, koji je započet sa realizacijom u septembru.

Reditelj filma Popov je deo ekipe iz “Studija DOM” iz Sremskih Karlovaca, a producent DKCNS.

Scenario je nastao upoznavanjem dece sa institucijama, pa su tako najmlađi obišli Pozorište mladih, Zbirku savremene umetnosti Muzeja grada Novog Sada i Poklon zbirku Rajka Mamuzića.

Film je snimljen u tehnici “stop-moušn” (stop-motion) animacije, odnosno primenjena je specifična animacija putem plastelina i kolaža.

Oko 100 dece i učenika je učestvovalo u realizaciji filma i njihovo viđenje grada iz ugla turističkog vodiča za decu je posebna dragocenost ovog ostvarenja.

Projekat je deo BaltazArt programa Dečijeg kulturnog centra Novog Sada koji je sufinansirala Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: dkcns.rs