Novi Sad nastavlja da privlači investicije, otvaraju se nova radna mesta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa predstavnicima nemačke kompanije „Kontinental“ u Novom Sadu, koji su ga obavestili o tome kako teku radovi na otvaranju nove fabrike za proizvodnju automobilske elektronike u Industrijskoj zoni Sever 4, ali i da pored te fabrike planiraju izgradnju još jedne fabrike u radnoj zoni Kać gde su kupili parcele u ukupnoj površini 31ha. U pitanju su dve investicije ukupne vrednosti 140 miliona evra u kojoj će za početak biti otvoreno novih 500 radnih mesta.

“Ovo je još jedna sjajna vest za Novi Sad, i celu Srbiju. Ne samo da nam dolaze novi investitori, već i oni koji su prisutni na našem tržištu proširuju svoje proizvodne kapacitete i nastavljaju ulaganja. To je potvrda koliko je naša država ekonomski snažna, i u ovom teškom periodu sa kojim se suočava ceo svet zbog globalne pandemije. Mi smo sa „Kontinetalom“ i partneri i prijatelji. I kada su pre nekoliko godina doneli odluku o tome da Istraživačko – razvojni centar otvore baš u Novom Sadu, čime su za našu ekonomiju napravili veliki skok unapred i uveli nas u višu ligu investicija i investitora, ja sam bio siguran da na tome neće stati”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U prvoj fazi realizacije nove investicije, „Kontinetal“ će u Industrijskoj zoni Sever 4 zakupiti 8000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora, a u drugoj fazi će se graditi potpuno novi industrijski kompleks u radnoj zoni Kać i na leto ove godine se planira postavljanje kamena temeljca i početak izgradnje tako da će ove godine „Kontinetal“ započeti izgradnju dve fabrike u Novom Sadu.

“Izuzetno sam ponosan što su odlični rezultati Istraživačko-razvojnog centra u Novom Sadu privukli ovu veliku investiciju za Srbiju. Ovo je prava dodata vrednost za ekonomiju kada se inovativni rad naših inženjera pretvori u stvarni proizvod sa oznakom „Mejd in Srbija“, naglasio je generalni direktor „Kontinetal Automotiv Srbija“ Saša Ćoringa.

Da su do sada naišli na izuzetnu podršku lokalnih i državnih institucija potvrdio je i direktor fabrike „Kontinental Automotiv Srbija“ Lučijan Marđineanu. On je istakao da su visoko obrazovane kolege koje su im se pridružile ispunili sva njihova očekivanja, i da će jedan takav tim i dalje doprinositi razvoju poslovnog okruženja na teritoriji Novog Sada i okoline.

“It industrija u Srbiji i Novom Sadu je jedan od najboljih delova naše ekonomije. U celom svetu vlada velika borba za mlade talente, a Novi Sad ih ima jer ima snažan Unverzitet kao rasadnik kadrova. Sve činimo kako bi oni ostali ovde, ali i poboljšali opštu privrednu klimu, ojačali sve grane privrede i samim tim obezbedili veći standard svim građanima”, zaključio je Lučijan Marđineanu.

U Kontinentalovom Istraživačkom razvojnom centru u Novom Sadu trenutno radi 600 inženjera na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju.

Novosadski Info