POSTAVLjENA GNEZDA ZA MREŠĆENjE SMUĐA NA DUNAVCU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević postavljali su gnezda za mrešćenje smuđa na Dunavu kod Čerevićke skele. Time je JVP „Vode Vojvodine“, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, udruženjima građana i ljubiteljima sportskog ribolova nastavilo ovogodišnju akciju zaštite ribljeg fonda.

– Danas će biti postavljeno oko 90 gnezda za mrešćenje smuđa, za čuvenog „dunavskog barona“, na više mesta uz obalu Dunava, na području Novog Sada i okoline. Sredstva za izradu gnezda obezbedilo je JVP „Vode Vojvodine“, a napravili su ih članovi Udruženja građana „Čerevićka skela“ u Futogu i udruženja „Šaran” Petrovaradin i „Dunav” Sremski Karlovci. Nastavljamo sa akcijom zaštite ribljeg fonda i molim sve da čuvamo prirodu i ne uništavamo ono što imamo. Imaćemo još puno akcija zajedno sa preduzećem „Vode Vojvodine“ i to na Begečkoj jami, na Šodrošu, petrovaradinskom dunavcu koji isto treba da se odmulji i borićemo se protiv ribokradica i svih onih koji uništavaju naše prirodne resurse i bogatstvo – rekao je gradonačelnik Vučević.

Vršilac dužnosti direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević se zahvalio Gradu Novom Sadu koji podržava akcije tog preduzeća.

– Cilj nam je da zanavljamo riblji fond i hvala našim ribočuvarima na svim aktivnostima koje preduzimaju, kako bi se sprečila krađa ribe. Doneli smo odluku da proširimo broj ribočuvara tako što ćemo angažovati volontere, za koje će nam garantovati njihova sportska udruženja – istakao je Kružević. Tom prilikom, on je zamolio gradonačelnika Vučevića da prihvati da postane prvi volonter i potom mu uručio volontersku značku sa rednim brojem 1 i njegovom legitimacijom.

Predsednik Udruženja „Čerevićka skela“ Bojan Topalski je istakao da će na potezu Futoga, Sremskih Karlovaca i Petrovaradina biti postavljeno čak 90 gnezda za smuđa koja će biti kontrolisana i redovno obilažena, jer je cilj povećanje ribljeg fonda Dunava koji je u znatnoj meri desetkovan.