Vode Vojvodine dobile mobilne brane koje je finansirala EU

Javnom vodoprivrednom preduzeću “Vode Vojvodine” danas je na upotrebu predato 1.200 metara mobilnih brana protiv poplava, čiju nabavku je sa 85 odsto finansirala EU, saopštila je Pokrajinska vlada Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je prilikom uručenja pohvalio ozbiljnost i organizaciju zaposlenih u „Vodama Vojvodine” i naglasio da to preduzeće raspolaže sa dovoljno opreme i stručnim kadrom za slučaj bilo koje vanredne situacije.

Mobilne brane nabavljene su u okviru projekta “Stojimo zajedno” čija je ukupna vrednost oko 670.000 evra.

“U okviru svojih aktivnosti Sekretarijat je ugovorio izradu elaborata koji se odnosi na oblast odbrane od poplava i rano, preventivno delovanje u slučaju prirodnih nepogoda, kao i nabavku opreme. U prvoj fazi nabavljena je mašina za punjenje vreća peskom, mobilni svetlosni toranjevi sa agregatom i pumpe kapaciteta 120 litara u sekundi sa svetlećim tornjem na prikolici. Druga faza odnosila se na nabavku 1.200 metara mobilnih brana, koje smo uručili „Vodama Vojvodine”, istakao je Božić.

Direkor JVP „Vode Vojvodine” Srđan Kružević rekao je da su dobili najmoderniju tehnologiju za zaštitu od voda i da je već organizovana obuka za upotrebu mobilnih brana.

“Mobilne brane koje smo danas dobili i iste takve iz 2020. godine u okviru projekta „Vasitka” u dužini od 2.500 metara, predstavljaju dovoljnu količinu mobilnih protivplavnih sistema za odbranu od voda i poplava u Vojvodini”, rekao je on.

Mobilne brane mogu se postavljati i na neravnom terenu, čime se dobija više mogućnosti za blagovremeno delovanje u svim uslovima.

“Vode Vojvodine” raspolažu sa dve punilice za 4.600 džakova u minuti.

“Mobilne brane o kojima danas govorimo zamenjuju 180.000 džakova, za čije je punjenje potrebno da 12 ljudi radi šest dana po 20 sati dnevno. Na osnovu ovog poređenja, najslikovitije se vidi koliko se vremena i energije štedi, a samim tim i dobija više mogućnosti u smislu efikasnijeg delovanja protiv poplava“, zaključio je on.