VUČEVIĆ SA DELEGACIJOM AMBASADE FRANCUSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa delegacijom ambasade Francuske u kojoj su bili otpravnik poslova a.i. Fatih Akčal, direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere i rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković. Tom prilikom gradonačelnik im je poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što će biti rešeno pitanje adekvatnog prostora za Francuski institut u Novom Sadu.

Naime, nakon dogovora sa predstavnicima Grada Novog Sada, odlučeno je da se Francuski institut preseli iz prostora u Pašićevoj ulici, koji je restitucijom vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na Bulevar despota Stefana br. 5, u Kreativni distrikt. Reč je o prostorijama korisne površine od ukupno 398,7m2, a dogovoreno je da zakupac bude Vlada Republike Francuske, za potrebe Francuskog instituta u Srbiji, koji zastupa Fatih Akčal, otpravnik poslova Ambasade Republike Francuske u Srbiji. Kako je rečeno tokom sastanka Francuski institut će poslovni prostor koristiti za školu francuskog jezika, kao izložbeni prostor, ali i kao čitaonicu i biblioteku.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Francuske u Srbiji Fatih Akčal zahvalio se Gradu na podršci, istakavši da Francuski institut ima važnu ulogu u približavanju francuskog i srpskog naroda.

Zvaničnici su izrazili zadovoljstvo zbog odlične saradnje Novog Sada sa tri grada departmana Val d’ Oaz koja je rezultirala potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa gradom Tavernji. Gradonačelnik Vučević naglasio  je da takve sporazume Grad namerava da potpiše i sa gradovima Lengien le Ben i Sen le la Fore, kada se za to steknu neophodni uslovi, pre svega vezano za situaciju sa pandemijom.