Otvorena međunarodna konferencija „Rimski putevi vina Fruške gore“

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je danas međunarodnu konferenciju „Rimski putevi vina Fruške gore“, u Privrednoj komori Vojvodine. Ova konferencija je rezultat projekta Erasmus Heritaccess, u kome pored Srbije učestvuju Španija, Italija, Nemačka, Slovenija i Grčka. Organizator konferencije i projektni partner je „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia„, uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Cilj projekta i današnje konferencije jeste bolji pristup kulturnoj baštini u ruralnom okruženju kroz interaktivno digitalno iskustvo i turizam, pri čemu je sprovedena identifikacija vinarija i vinskih regija sa značajnom  vrednošću i njihovo predstavljanje na vinskom portalu.

„Jasna je podrška Pokrajinske vlade, odnosno Sekretarijata, razvoju gastroturizma koga na teritoriji AP Vojvodine nema bez vina. Vina jesu ono po čemu je Vojvodina poznata. Vlada Republike Srbije je usvojila desetogodišnju strategiju vinarstva i vinogradarstva koja predstavlja važan strateški dokument kako bismo utvrdili gde smo danas i gde hoćemo da budemo za deset godina. Važno je da poslednji rezultati sa najvažnijeg svetskog takmičenja govore da sva kontinuirana ulaganja Republičke i Pokrajinske vlade, usmerena u vinarstvo i vinogradarstvo i razvoj vinskog turizma, daju rezultate. Imamo najbolja od najboljih vina, imamo nekoliko osvojenih zlata, što pokazuje da kada smo ujedinjeni oko jednog cilja – da Vojvodina bude jedinstvena turistička destinacija što podrazumeva i manifestacije i salaše, ali i gastro ponudu – rezultat neće izostati“, istakao je pokrajinski sekretar Ivanišević.

On je ukazao da sve to treba da bude upakovano u jedinstvenu turističku ponudu.

„Ljudima iz celog sveta treba da predstavimo Vojvodinu tako da kada su u restoranu ili u prodavnici, tačno znaju koje vino da odaberu“, dodao je Ivanišević, te napomenuo da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa Udruženjem „Srem – Fruška gora“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, organizuje ,,Festival grašca“ sa ciljem da se srpska vina i autohtone sorte što bolje predstave.

Projekom Erasmus Heritaccess obuhvaćen je i razvoj vinskog turizma na Fruškoj gori, uz stvaranje regionalnog turističkog brenda Fruška gora, kao i značaj osoba sa invaliditetom u razvoju turizma i unapređenju njegove dostupnosti.

„Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“ učesnik je u ovom projektu. Predsednik Udruženja Gordan Bašić je rekao  da su međunarodna pomoć i podrška međunarodnih organizacija, kao i svih nivoa vlasti, od velikog značaja za razvoj turizma. Reč je o podršci koja vinarima i vinogradarima pomaže da nađu put od vinograda, preko vinarija, do lanaca prodaje i konzumenata koji bi trebalo da verifikuju kvalitet proizvoda.

„Vrhunac priče je da dovedemo ljubitelje vina kod nas u vinarije, u naše objekte, da se uvere kako to vino nastaje i šta je potrebno uraditi kako bi se ono našlo u boci, a nakon toga i u čaši“, dodao je Bašić, naglasivši da je od velikog značaja spoznati sve resurse i potencijale Fruške gore i fruškogorskog vinogorja, kao i da je podrška Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam nemerljiva u pogledu vraćanja turističkog sjaja Fruškoj gori.

Predsednici UO „Evropskog klastera Alpe Adria Pannon“ mr Jasna Čordaš istakla je da je sam koncept projekta osmišljen tako da, u okviru četiri dana, budu snimljeni određeni lokaliteti kojima se naglašava prisustvo i uticaj Rimljana na ovim područjima poput Sirmijuma, kao i Zasavice, sa ciljem predstavljanja i kulturne baštine.

„Baziramo se na rimskoj istoriji ovog podneblja, tako da je prva tačka polaska bila Sremska Mitrovica, potom Banoštor. Nakon konferencije planiran je obilazak dve vinarije u Sremskoj Kamenici, odnosno Ledincima, gde ćemo predstaviti gradski vinski put. Aktivnosti ćemo nastaviti na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Kalovcima pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a nakon toga u još nekoliko odabranih vinarija uz predstavljanje i etno hrane“, istakla je Čordaš.

Na današnjoj konferenciji obratila se i Damjana Sudano u ime Udruženja – „Asociación de Ruta del Vino de Toro“ – vodećeg partnera na projektu iz Španije, kao i predstavnici ostalih partnera iz Italije, Nemačke, Grčke i Slovenije.