Petković: Vidovdanska deklaracija je svedočanstvo stradanja Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srbima na Kosovu i Metohiji današnji praznik Vidovdan i rekao da je Vidovdanska deklaracija koja je juče pročitana u Gračanici i severnom delu Kosovske Mitrovice izraz jasne odlučnosti srpskog naroda na KiM da opstane i ostane u svojoj zemlji, živi u miru i tamo gradi svoju u budućnost.

– Vidovdan je najznačajniji srpski praznik, u samom temelju našeg bića, i utkan u identitet srpskog naroda. Vidovdanska deklaracija koja je juče pročitana predstavlja svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, ne samo poslednjih godina nego i poslednjih meseci terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali i izraz jasne odlučnosti srpskog narodna na KiM da opstane i ostane na svojoj zemlji i živi u miru i tamo gradi svoju budućnost – rekao je Petković. 

On je dodao da se u toj Deklaraciji pominju i oni Srbi koji su upucani od početka ove godine –  njih šest, od toga dvoje dece na Badnji dan, a takođe i imena uhapšenih Srba, kako je rekao, naših heroja koji su neosnovano u “prištinskim kazamatima”. 

– Kurti želi da protera srpski narod, a mi ćemo se boriti da sačuvamo mir i to smo poručili. Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština već 10 godina, ako Kurti neće da je formira ni sada, kako sami Srbi kažu – znaju šta im je činiti – rekao je Petković. 

Petković je rekao da je mnogo je toga što su Srbi doživeli i mnogo toga što su “prevalili preko glave” u poslednje dve decenije, ali da je ovaj, kako je istakao “zulum i teror” Kurtija nad srpskim narodom u poslednje dve godine i poslednjih par meseci nešto neviđeno, kao i da se radi o jasnoj nameri Kurtija da sprovede svoju “srbomrzačku ideologiju velike Albanije” koja podrazumeva etnički čist prostor.  

– Zato imate toliko terora i nasilja, žele da nateraju srpski narod na neodmerenu reakciju da bi to bio povod Kurtija da se sa srpskim narodom obračuna. Kod njega ne postoje iskrene namere, kada je reč o dijalogu videli ste da je odmah nakon poslednjeg sastanka u Briselu, samo dan nakon toga udario šamar EU. Odmah nakon Brisela on kreće sa novim hapšenjem i održava njegov vojni marš, gde preko 200 vojnika naoružanih do zuba stoji uz ivicu Ibra – šaljući poruku da će ući na sever. I zatim, uveče ono podmetanje oružja i eksplozivnih naprava kako bi se okrivili Srbi – rekao je Petković. 

On je ponovio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu nije sastao sa Aljbinom Kurtijem i da to neće učiniti dok se ne oslobode uhapšeni Srbi. 

Petković je rekao da mu se čini da je Zapad više nego ikada ujedinjen u osudi Kurtija, naročito kada je reč o njegovim nasilnim potezima. 

– Po prvi put mogli smo da čuejmo tonove kritika Kurtija i od onih država na zapadu koje su stvorile tzv. Kosovo. Ali reći ću vam sledeće – kako kaže narod, preko glave nam je svih saopštenja izveštaja i osuda, tek kada budu konkretni potezi i mere koje najavljuju EU i SAD znaćemo da je reć o konkretnim potezima da se obuzda Kurti u nameri da zapali ceo zapadni Balkan. Retorika jeste oštra, ali hoćemo da vidimo dela – rekao je Petković. 

On je ponovio da svi uhapšeni, nevini Srbi moraju biti pušteni iz “prištinskih kazamata” jer postoje snimci i dokazi da su nevini. 

Ove godine se po prvi put Vidovdanski parastos ne služi na Gazimestanu zbog bezbednosnih razloga, a Petković kaže da je to pokazatelj teškog stanja u kom Srbi žive. 

– Srpska pravoslavna crkva nije želela da rizikuje i da opet prisusutvujemo scenama maltretiranja i hapšenja ljudi, nevinih Srba. A kako to funkcioniše – prošle godine je Nikola Nedeljković uhapšen samo zato što je nosio srpsku zastavu i proveo je osam mesecu u kazamatu. Sa druge strane kada je Dželjaj Svečlja napao Euleks, prevrtao vozilo i bacao kamenice, prošlo je 10 godina od tog trenutka, i kada je pokrenut sudski postupak on se nije pojavio i to je zastarelo – rekao je Petković. 

Petković je rekao da je poruka za Srbe sa Kosova danas da se sačuva jedinstvo, i ostane na KiM. 

– Da sačuvamo jedinstvo, budemo snažni u odbrani našeg prava da ostanemo na KiM, da čuvamo mir i stabilnost. Ali da kažem – da to više ne zavisi od nas. Učinili smo apsolutno sve, a tu su svi jednostrani potezi Kurtija i njegova odluka da gazi dijalog i narušava normalizaciju odnosa. Srbi imaju leđa, mi smo njihova leđa, imaju predsednika Aleksandra Vučića i pomagaćemo naš narod u finansijskom i svakom drugom smislu sve dok ne progleda i ne dočeka Vidovdan u nekoj boljoj atmosferi – rekao je Petković. 

On će, kako je rekao, današnji praznik proslaviti u odredu Žandarmerije u Kraljevu.