U Luku “Novi Sad” nakon privatizacije biće investirano 14 miliona evra

Nivo ulaganja u Luku “Novi Sad”posle njene privatizacije premašiće 14 miliona evra, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović.

Za privatizaciju Luke “Novi Sad” tender je otvoren pre pet dana, a prema Stevanovićevim rečima, očekuje se da će se javiti tri svetske kompanije koje su za Luku bile zainteresovane i pre tendera – Dubai Port, nemački Renus i američka Valona.

Upitan da prokomentariše mišljenje pojedinih stručanjaka da Luku “Novi Sad” ne bi trebalo privatizovati, jer, kako tvrde, dobro posluje, Stevanović je obrazložio da po strategiji Ministarstva građevinarstva to preduzeće zahteva ulaganja od četiri miliona evra godišnje, za šta država nema sredstava.

“Osim toga, kapacitet pretovara Luke je 2,5 miliona tona, a ona danas ima pretovar od oko milion tona robe godišnje”, rekao je Stevanović i dodao da kapaciteti Luke nisu dovoljno iskorišćeni.

Od transakcije se očekuje, dodao je, da će doneti određene prihode, sačuvati radna mesta svih zaposlenih, ali i da će nivo investicija, koje će kontrolisati Agencija za luke, premašiti 14 miliona evra.

“Očekujem i da će postupak privatizacije Luke biti završen do kraja godine”, istakao je Stevanović u razgovoru s novinarima u Agenciji za privredne registre.

Ministarstvo privrede oglasilo je pre pet dana prodaju 99,4 odsto akcija Luke “Novi Sad” po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

Sve zainteresovane kompanije imaće mogućnost da podnesu prijavu za učešće na tenderu do 22. oktobra, dok je otvaranje ponuda predviđeno za 24. oktobar.

Izvor: rtv.rs