Studentima FTN-a iz Novog Sada srebrna medalja na međunarodnom takmičenju

Na šestom kineskom internacionalnom studentskom takmičenju “Internet+ za inovacije i preduzetništvo”, u konkurenciji od 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Šenženu osvojio je srebrnu medalju.

Međunarodni tim predvodio je Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta FTN-a, a takmičio se u kategoriji “Inovacije” sa svojim projektom CDNBye koji predstavlja algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog prenosa u video industriji.

Tim su činili i Nikola Kustudić, doktorant na Arhitekturi na FTN-u, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Xie iz Kine, saopštio je FTN.

Mijat Kustudić, koji radi i kao asistent Audencia francuske škole za biznis na Šenžen Univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio Nagradu za izuzetne doprinose, naveo je da je ideja nastala zajedničkim radom tima i dodao da je Xie Ting već imao iskustva u video striming tehnologiji zbog svog rada u Tencentu, koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata.

“Dosadašnja znanja i iskustva su mi omogućila da sagledam celokupan proces razvoja ovakvog proizvoda. Upotrebio sam svoje znanje o veštačkoj inteligenciji da bih nadgledao i pratio kreiranje programa, a svoje menadžerske sposobnosti u analiziranju potreba tržišta, koordinisanju svog tima i osmišljavanju prezentacije”, kazao je Kustudić.

Dodao je da je zahvaljujući FTN-u otišao na ERASMUS razmenu studenata u Nemačku, potom u Liberiju.

“Fakultet mi je pružio ne samo nova znanja, nego i životna iskustva”, zaključio je Kustudić.

Maja Gulan je na projektu bila sistem inženjer i njen je zadatak bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja.

Kako je navela, osnovne studije završila je na studijskom programu Računarstvo i automatika, a iskustvo je stekla i kroz praksu na Prince of Songkla University -u na Tajlandu i kroz studentsku razmenu na Univerzitetu La Sapienza u Rimu.

Nikola Kustudić je radio front end dizajn i razvijao strukturu prezentacije projekta koji je Mijat održao pred stručnim žirijem.

“Na master studijama iz oblasti savremenih teorija i tehnologija u arhitekturi sam uvideo mogućnost interdisciplinarnosti, koja je osnova mog daljeg istraživanja. Takođe, zahvaljujući Fakultetu sam imao priliku da odem na studentsku razmenu u Bari u okviru doktorskih studija”, naveo je.

Na takmičenju je u konkurenciji bilo više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa 4.186 univerziteta – 3.028 iz Kine i 1.158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford, a finale je održano online od 17. do 20. novembra, u organizaciji Univerziteta tehnologije Južne Kine.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV