Mural za Đorđa Balaševića osvanuo na Limanu

Naš grad sada dobija i mural s likom nedavno preminulog kantautora i najpoznatijeg Novosađanina Đorđa Balaševića.

Delo polako nastaje u prolazu Fruškogorske 30, pored lokala „Biciklana“, od čijeg vlasnika Ivana Arpaša je ideja i potekla. Svi u lokalu, a ubrzo potom i komšije, ideju su podržali s najvećim emocijama, složno zaključivši da su tu mnoge generacije odrasle uz stvaralaštvo panonskog mornara. Ujedno je pokrenuta ideja da upravo taj prolaz ponese ime Đorđa Balaševića, a jedan od odgovora na pitanje zašto mural baš na tom mestu jeste i blizina Dunava. Simbolika je jasna.

Ivan me je pozvao čim se sve dogodilo i naravno da sam pristao da uradim mural, iz poštovanja prema maestru (Uroš Štrboja).

Ivan me je pozvao čim se sve dogodilo i naravno da sam pristao da uradim mural, iz poštovanja prema maestru – potvrdio je stvaralac mnogih murala koji krase naš grad, pa i ovog dela Uroš Štrboja. – Zaista mi je čast što sam pozvan da nacrtam Đoleta. Slušao sam njegove pesme, ipak sam iz Novog Sada i zapravo ne znam nekoga ko je odavde, a da ga nije slušao. A koja mi je njegova omiljena pesma, to je izuzetno teško pitanje. U svakom slučaju, bolje mi je to starije što je radio. Ovih dana Novosađani se, kao i mnogi iz regiona i drugih zemalja, na različite načine opraštaju od njega. Smatram da je prirodno to što veliki broj ljudi ima utisak da je umro neko koga su poznavali. I sam se osećam kao da mi je umro neko blizak. Zaslužio je mnogo dobrog od nas.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: mojnovisad.com