MUZIČKA I BALETSKA ŠKOLA U NAJBOLjE OPREMLjENOM OBJEKTU IZGRAĐENOM PO SVETSKIM STANDARDIMA

Muzička i Baletska škola od danas su potpuno preseljene u novi, najmodernije opremljen objekat, ukupne površine 14.814,50 m2 u čijem sastavu je, osim dve škole, i prva gradska  Koncertna dvorana. Izgradnju i opremanje, koje je podrazumevalo nabavku školskog nameštaja, multimedijalne i računarske opreme i muzičkih instrumenata, finansirao je Grad Novi Sad. Škole raspolažu sa 86 klavira. Među kupljenim instrumentima su i dva koncertna grand pijana, od kojih svaki košta po 140.000 evra, a koje je autorizovala i potpisala jedna od najvećih pijanistkinja današnjice Marta Argerič. Muzičku i Baletsku školu posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, naglasivši da je privilegovan što je bio deo tako značajnog projekta koji je uspešno realizovan do kraja.

– Izgradnja ovakvog objekta simbolizuje novu snagu Novog Sada. Nije ovo samo zbir kvadratnih metara i novca koji je uložen, ovakve investicije ostaju upisane u istoriju grada. Novi Sad je dobio prvu Koncertnu dvoranu, a dve škole konačno nisu više podstanari. Uložili smo tri milijarde i 400 miliona dinara, a osmesi na licima đaka najverodostojnije govore o važnosti investicije, koja će se tek isplatiti. Kupili smo najbolju opremu za kakvom su izrazile potrebu same škole i doveli smo Stefana Milenkovića da bismo motivisali decu, jer cilj nam je da ostanu u svom gradu, u Srbiji i da imaju najbolje moguće uslove za razvoj. Kada verujete u velike snove, oni mogu postati realnost. Čestitam zaposlenima i učenicima, jer je ovo sada njihov dom, a mi ćemo se truditi da tu organizujemo najbolje moguće događaje, u skladu sa očekivanjima ove dece. Ne sme vladati palanački mentalitet Novim Sadom. On mora da živi i diše kao polumilionski evropski grad, Srpska Atina, a Evropska prestonica kulture koja raste i razvija se. Da bismo obezbedili novac za ovako velike projekte moramo biti odgovorni sa novcem svih Novosađana, dovoditi investicije u naš grad i onda i budžet naraste duplo – izjavio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktorke Muzičke škole ”Isidor Bajić” Radmile Rakin Martinović 1. septembar 1909. godine i današnji dan su dva najvažnija datuma u istoriji te obrazovne ustanove.

– Ovakvom zgradom može se podičiti malo institucija u svetu. Ovo će biti epicentar kulture Novog Sada i zahvaljujem se gradonačelniku bez čijeg ličnog angažovanja nikada ne bismo stigli do cilja. Dečji osmesi govore sve, oni ovu zgradu zovu ”spejs šatl”, napravili smo objekat za 100 godina, i ponosna sam na to što Grad stoji iza svega – rekla je Radmila Rakin Martinović.

Direktorka Baletske škole Sanja Vučurević izrazila je očekivanje da će ustanova biti sabirni centar učenika baletskih škola iz Srbije i regiona, gde će biti održavana republička takmičenja, festivali, a vremenom i međunarodna takmičenja. Ona je takođe naglasila da se uveliko razgovara o formiranju Baletske akademije, za šta su sada stvoreni uslovi.